Over schaatsen en Aalscholvers

Na een aantal fijne gesprekken en goed overleg met de boswachters van Natuurmonumenten hebben wij het volgende bericht aan alle leden ontvangen:

 

Beste schaatsliefhebbers,

Sinds mensenheugenis is het mogelijk om te komen schaatsen op het Eerste Water in het Zwanenwater. Hollandse ijspret op zijn mooist in dit prachtige gebied. Het Zwanenwater is zelfs zo bijzonder dat het is aangewezen als een Natura 2000 gebied, een Europees belangrijk en bijzonder natuurgebied. Voor ons als natuurorganisatie prachtig maar voor u als schaatser kan dit enige beperkingen opleveren. Een van de beperkingen is de Aalscholver die sinds kort zijn nesten aan de oostkant van het Eerste Water bouwt. Normaal gesproken begint hij hier eind februari mee maar in een zachte winter kan hij hier al eerder mee beginnen. Tijdens zijn broedperiode is de Aalscholver zeer gevoelig voor verstoring en moeten wij ervoor zorgen dat in zijn broedgebied de rust bewaard blijft.

Mocht het broeden van de Aalscholvers gelijk vallen met een vorstperiode waarin geschaatst kan worden dan zullen wij samen met de ijsclub een gebied van 100 meter vanaf de nesten afsluiten voor schaatsers om de Aalscholvers niet te storen. Wij denken dat dit genoeg moet zijn om de rust van de Aalscholvers te waarborgen en de schaatsers toch te kunnen laten genieten van deze prachtige plek. Mocht echter blijken dat dit niet voldoende is dan zijn wij genoodzaakt, hoe spijtig ook, om de baan te sluiten.

Laat de vorst maar komen en hopen dat zowel de Aalscholvers als de schaatsers kunnen genieten van het Eerste Water.

Namens de boswachters van Natuurmonumenten,

Rob van Dam (Coördinator Natuurbeheer)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *